Pełna niezwykłych aromatów grecka kuchnia uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, bardzo różni się od naszej rodzimej kuchni polskiej. Kuchnia grecka to przede wszystkim świeże zioła, soczyste pomidory, dojrzała papryka i fundament tej kuchni oliwki, oraz oliwa z oliwek. A z mięs? Baranina i oczywiście wyjątkowo smaczne tutaj ryby!
Co warto spróbować w Grecji?
Oliwa z oliwek to podobno sekret długowieczności Kreteńczyków. Dolewana jest niemal do każdego dania, co dodaje charakterystycznego smaku, a także czyni danie zdrowszym i dietetycznym. Rozpadający się w ustach ser feta, wzbogacający smak sos tzatziki oraz tradycyjne greckie wino Retsina to jedne z najważniejszych produktów kuchni greckiej, cieszące się sporym uznaniem wśród turystów.
Podstawą greckich potraw są także ryby i owoce morza jak np. krewetki, małże, kalmary czy ośmiornice. W ramach przekąsek popularne są np. smażone kabaczki, papryka lub też czosnkowo-fasolowa pasta do pieczywa – skordalia. Jednym z najważniejszych narodowych dań jest sałatka grecka, składająca się z oliwek, fety, świeżych warzyw (pomidor, papryka, ogórek, cebula) oraz oliwy. Do większości dań dodaje się również placki pites, przyrządzane na bazie ciasta filo. Najsmaczniejsze z nich to m.in. spanakopita czyli placki szpinakowe, triopita – placki z sera feta oraz placki z kabaczków.
Słynnym daniem jest także mussaka – zapiekana potrawa z mielonym mięsem, bakłażanami i żółtym serem. Za raj dla podniebienia uznawane jest także pasticcio przyrządzone z makaronu, pomidorów, mielonego mięsa i zapiekane z żółtym serem. Często spożywanym przez Greków daniem jest ponadto moschari kacrolas me patatem czyli duszona cielęcina z ziemniakami. Wśród zup króluje zaś krestosupa z mięsa wołowego i ryżu.
Dużą popularnością cieszy się także bardzo słodki deser – baklava, przyrządzany z ciasta listkowego zwanego również korą, które przełożone jest warstwowo orzechami włoskimi bądź też migdałami, miodem lub cukrem i zapiekane.
Grecy mają też znakomite sery i wina, a z mocniejszych alkoholi warto pamiętać o ouzo.
Z takich najbardziej znanych potraw greckich warto wspomnieć o:
- gemista – nadziewane pomidory i papryki
- pasticio – makaron zapiekany z mięsem
- moussaka – zapiekane bakłażany z mięsem i serem
- souvlaki – szpadki z mięsem lub pita z mięsem i warzywami
- kalamarakia – smażone kalmary
- fakes – soczewica
- briam – zapiekane warzywa
Ciekawe przepisy kuchni greckiej można znaleźć np. tutaj: